Co to jest gluten?
Gluten to białko występujące w pszenicy, ziarnach żyta i jęczmienia.
Nietolerancja i uczulenie na gluten – objawy
Z glutenem wiąże się ponad 55 chorób, szacuje się, że 99% osób cierpiących na celiakię czy też borykających się z nietolerancją glutenu nigdy nie zostało zdiagnozowanych.
Badania pokazują iż w Polsce na celiakię cierpi ponad 1% populacji, a częstość ciągle wzrasta. Natomiast jeśli chodzi o nietolerancję glutenu (tzw. gluten sensitivity), może ona dotyczyć 6% naszej populacji.
Jeśli zauważasz którykolwiek z następujących objawów może to być znak, że masz nietolerancję na gluten:
- Problemy trawienne, takie jak gazy, wzdęcia, biegunki czy też zaparcia. Szczególnie widoczne u dzieci po zjedzeniu glutenu.
- Rogowacenie mieszkowe (przypominające „gęsią skórkę” występującą na ramionach). Jest wynikiem niedoboru kwasów tłuszczowych i witaminy A jako wtórnych efektów nieprawidłowego wchłaniania tłuszczy, co jest spowodowane uszkodzeniem jelit przez gluten.
- Zmęczenie, uczucie otępienia (tzw. brain fog) i wynikające z niego depresja po zjedzeniu posiłku zawierającego gluten
- Zdiagnozowana choroba autoimmunologiczna: zapalenie tarczycy typu Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, wrzodziejące zapalenie okrężnicy, toczeń rumieniowaty, łuszczyca, twardzina skóry lub stwardnienie rozsiane.
- Objawy neurologiczne: zawroty głowy, poczucie braku równowagi.
- Rozchwiana gospodarka hormonalna będąca przyczyną: zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS), zespołu policystycznych jajników, niewyjaśnionej niepłodności.
- Migrenowe bóle głowy.
- Zdiagnozowane przewlekłe zmęczenia lub fibromialgia. Będące przyczyną bólu mięśni, stawów oraz ogólnego przemęczenia.
- Stany zapalne wywołujące obrzęk i ból stawów: kolan, palców, bioder.
- Wahania nastroju i towarzyszące mu stany lękowe, depresja i ADD (Attention Deficit Disorder)
Jeśli któryś z powyższych objawów występuje u Ciebie, możesz „odstawić” gluten na 10 dni, a następnie obserwować reakcję swojego organizmu, gdy powoli zaczniesz go włączać do diety, jeśli objawy powrócą, niezbędna będzie wizyta u lekarza i dalsza diagnostyka.
W czym jest gluten?
Większość z nas ma świadomość, że gluten znajduje się w pszenicy, natomiast nie każdy wie, że również zawiera go jęczmień, żyto, owies i orkisz. Całkowite wyeliminowanie glutenu, czy też nawet radykalne ograniczenie, może wywołując silną reakcję w zależności od poziomu wrażliwości naszego organizmu.
W obecnych czasach, gluten ukryty jest w wielu produktach, które z pozoru powinny go nie zawierać. Największa jego ilość znajduje się w żywności przetworzonej. Oto tylko niektóre ukryte źródła glutenu:
- błyskawiczne zupki
- gotowe mieszanki do sporządzania dresingów
- sosy i marynaty
- piwo i napoje alkoholowe
- szminka
- wchodzi w skład niektórych witamin
Gluten – dieta
Przy wyborze produktów ziarnistych zawsze należy czytać etykiety, aby mieć pewność, że jest to produkt bezglutenowy. W diecie bezglutenowej bardzo cennymi ziarnami i nasionami są:
- kasza jaglana,
- czarny ryż (bogactwo antyoksydantów, przeciwutleniaczy)
- amarantus (doskonałe źródło białka, ma właściwości przeciwzapalne)
- mąka kukurydziana
- gryka
- mozga trzcinowata (zboże zasadogenne)
- mozga kanaryjska (najbardziej odżywcze nasiono jakie istnieje)
- komosa ryżowa
- teff (trawa abisyńska)
Celiakia, nietolerancja/nadwrażliwość na gluten często powodują niedobory składników odżywczych, ponieważ zaburzają one wchłanianie jelitowe. Należy wówczas pamiętać o dostarczeniu organizmowi witaminy B12 z alternatywnych źródeł takich jak: małże, ryby, wołowina. Dotyczy to równie kwasu foliowego, który znajduje się między innymi w szpinaku, brokułach, groszku i grochu oraz w orzeszkach ziemnych.
Dobrze zbilansowana dieta eliminacyjna, nie powinna doprowadzać do stanów niedoboru w organizmie.
Strasznie to wygląda, przesiąść się całkowicie na inny styl żywieniowy ;/, ale mam koleżankę z nietolerancją i mówiła, że nie ma z tym problemu.
Nareszcie jakaś strona z rzetelnymi informacjami! Nic tylko polecać. Mnie, aż krew zalewa jak widzę jakieś wypociny na necie, albo dyskusje na co dzień o tym jak się odchudzać/odżywiać. A krew zalewa dlatego, że mówią takie głupoty… A największymi znawczyniami są grube laski, sic!
To racja gluten jest specyficzną substancją i w wielkiej mierze uzależniającą. A nie wiele osób nie jest świadomych tego uzależnienia. Podobnie jak bardzo wielu ludzi uległo modzie na bycie GLUTEN FREE i wmówiło sobie celiakie. Jeśli chodzi o odstawienie glutenu na 10 dni obawiam się że ludzie nie będą wiedzieli nawet że w spożywanych pokarmach jest gluten i mogą nie dostrzec zachodzących zmian.
W Polsce tak mało się mówi o chorobie i glutenie …