Jak odżywiać się będąc chorym na cukrzycę?

  1. Diabetes concept glucometer for glucose level blood test

Cukrzyca to choroba metaboliczna, w której nasz organizm nie potrafi prawidłowo regulować poziomu cukru we krwi. Czynniki, które nas predysponują do wystąpienia tej choroby to: wiek powyżej 40 lat, otyłość szczególnie gdy: obwód talii u kobiet jest powyżej 88 cm, a u mężczyzn powyżej 102 cm, obniżony poziom HDL, podwyższony poziom trójglicerydów, ciśnienie krwi powyżej 140/90, jeśli ktoś w naszej rodzinie już choruje na cukrzycę.
Każdy pacjent to oczywiście osobny przypadek kliniczny, ale istnieją ogólne zasady żywienia, które pozwalają nam ustabilizować wahania poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie utrzymać stały poziom insuliny, jest to szczególnie ważne dla pacjentów z cukrzycą. Proszę również pamiętać, że stabilny, niski poziom insuliny oznacza rozpad tłuszczu a co za tym idzie chudnięcie.

W diecie codziennej należy zwiększyć:

  • produkty bogate w błonnik. Obiżają one poziom cukru po posiłku, ich regularne przyjmowanie redukuje ryzyko wystapienia cukrzycy aż o 35%. Zaliczamy do nich otręby zbożowe, błonnik w nich zawarty najefektywniej chroni nas przed wystapieniem cukrzycy, a w samej chorobie najsilniej stabilizuje poziom cukru.
  • produkty pełnoziarniste żytnie, brązowy i dziki ryż, jęczmień, owies, proso, orkisz, quinoa.
  • warzywa o wysokiej zawartości błonnika: fasola (praktycznie wszystkie odmiany), jarmuż, kiełki, kalafior, brukselka, seler, brokuły, szpinak, szparagi, kapusta, bakłażan, pasternak.
  • rośliny bogate w sterole, które stabilizują poziom cholesterolu, jest to o tyle ważne ponieważ cukrzyca jest chorobą zwiększającą ryzyko powikłań sercowych i wylewów. Do tych roślin zaliczamy soczewice, soje, groszek, orzechy i nasiona.
  • przyjmownie produktów bogatych w magnez, na każde 100 mg magnezu obniża się ryzyko cukrzycy typu II o 15 %. Produkty zawierające magnez to migdały, jęczmień, gryka.
  • cynamon, wśród niektórych badaczy budzi ciągle kontrowersje, choć badania wskazują, że nieco mniej niż łyżeczka dziennie pobudza produkcje receptorów insulinowych na powierzchni komórek, przeciwdziałając insulinooporności. Nie jest skuteczny w cukrzycy typu I.
  • ocet, w szczególności ocet jabłkowy, który w godzinę od spożycia zwiększa wrażliwość komórek na insulinę o 34 %.

  • ryby,orzechy, warzywa działają prewencyjnie w stosunku do insulinooporności.
  • kawa czarna, jej dwie filiżanki dziennie zmniejszają ryzyko cukrzycy u kobiet.

Czego należy unikać:

  • ziemniaki, ich codzienne spożywanie zwiększa ryzyko cukrzycy o 30 %.
  • czerwone mięso, jest ono bardzo bogate w żelazo, wykazano jednak bezpośredni związek między wysokim stężeniem żelaza w organiźmie a insulinoopornością.
  • produkty ubogie w błonnik, szczególnie płatki śniadaniowe.
  • produkty skrobiowe – biały ryż, biały chleb, białe makarony, bagietki.
  • słodkie napoje, słodycze.
  • żywność zawierająca kwasy tłuszczowe trans.
  • alkohol – dopuszczalna jest lampka czerwonego wina dziennie dla kobiet i dwie lamplki dla mężczyzn.

Proszę również zwrócić uwagę na fakt, że u osób z cukrzycą typu II, insulinooporność jest tym silniejsza, im większy jest deficyt witaminy D.

Posted in:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *