Poznaj produkty, które mogą pomóc ci wyglądać młodziej, czuć się młodziej i żyć dłużej.
Stosując urozmaiconą dietę zawierającą trzy porcje warzyw i owoców dziennie, swój wiek biologiczny możesz cofnąć o 6 lat. Badacze z Harvard Medical School ustalili, że kobiety, które jako przekąski wybierają pełnowartościowe produkty, mają niższe ryzyko zgonów z przyczyn zdrowotnych, włączając w to choroby nowotworowe i choroby serca. Zadbaj więc o to, aby siedem najważniejszych produktów zawsze były już w Twojej diecie.
1. Antyoksydanty – truskawki, maliny, jagody!
Te owoce to jedne z najsilniejszych przeciwutleniaczy, przez co stanowią podstawę diety antystarzeniowej. Nie tylko obniżają ryzyko wielu chorób ale ponadto zapobiegają zaburzeniom pamięci. Można spożywać je swieże lub mrożone minimum 3 razy w tygodniu. Zawarty w nich błonnik pomaga zachamować wzrost wagi.
2. Zdrowe serce – znaczy łosoś w diecie!
Ta ryba to podstawowe żródło kwasów tłuszczowych omega-3 są to zdrowe tłuszcze, które zapobiegają chorobą serca jak również powodują, że nasza skóra staje się delikatna i elastyczna. Zaledwie 85 gram tej ryby stanowi 170% dziennego zapotrzebowania na witaminę B12 (która również jest ważna w profilaktyce chorób serca) i ponad 80% dziennego zapotrzebowania na witaminę D, która pomaga w regulacji ciśnienia krwi. Dwie porcje łososia w tygodniu to wystarczająca ilość.
3. Źródło dobrego białka – orzechy, migdały!
Choć nie tylko dla białka należy je spożywać, orzechy to doskonałe żródło magnezu, witamin B i witaminy E ( profilaktyka chorób nowotorowych i serca). Orzechy są
bogate w tłuszcze, ale to są tłuszcze pro zdrowotne, przyjazne sercu i wartościowe dla mozgu. Zalecana dawka to 5 garści tygodniowo, co stanowi około 15-20 migdałow,orzechów nerkowca, orzechów włoskich lub pecan.
4. Zielone rośliny liściaste!
Praktycznie jest niemożliwe aby zaspokoić odżywcze potrzeby człowieka bez szpinaku, sałaty, jarmużu, botwiny, ciemnozielonych roślin liściastych. Są one bogatym żródłem błonnika, witaminy C, witaminy K, kwasu foliowego (ochrona serca, dobry wpływ na pamieć), luteiny ( dobroczynne działanie na wzrok) oraz czterech podstawowych minerałów : magnez, żelazo, wapno, potas. Zielone rośli dostarczają nam również duże ilości antystarzeniowej witaminy A, która doskonale wpływa na skórę, przyspieszając regenerację. Sugerowana dawka to dwie porcje dziennie. Im ciemniejsze tym lepsze.
5. Produkty pełnoziarniste – bogate żrodło błonnika!
Żywność pełnoziarnista zawiera do 96% wiecej błonnika, magnezu, cynku, chromu, witaminy E i witaminy B6 niż produkty (ziarna) przetworzone. Żywność pełnoziarnista to odżywcza potęga stanowiąca profilaktykę i zapobieganie problemom zdrowotnym, które żywność przetworzona wywołuje i jest ich przyczyną: choroby serca, nadciśnienie, nowotwory, cukrzyca, otyłość. Idealnie jest spożywać dziennie 6 różnych produktów pełnoziarnistych, ale już przy 3 działamy profilaktycznie.
6. Żółte i pomarańczowe warzywa!
Już jedna poracja tych warzyw dziennie wystarcza do pokrycia naszego zapotrzebowania na beta-karoten, ktory jest nam potrzebny jak profilaktyka nowotworów, przeziębień, infekcji bakteryjnych i wirusowych, chroni naszą skórę przed niszczącym działaniem słońca. Potas zawarty w tych warzywach chroni serce i obniża ciśnienie krwi. Dzienna porcja to szklanka pokrojonej marchwi, dyni lub słodkiego ziemniaka.
7. Jogurt naturalny!
Doskonałe żródło witamin B, białka, wapnia, zawiera probiotyki co reguluje pracę jelit. Zalecana dawka to 4 szklanki tygodniowo.
Najnowsze komentarze