Czy wiecie, że Egipcjanie budujący piramidy byli na diecie składającej sie z chleba, czosnku i wody? Namawiam was do jedzenia czosnku dla zdrowia. Spróbujcie sobie wyobrazić jak wielką siłę i potencjał musi on w sobie kryć, skoro pozwalał na tak intensywny wysiłek, w tak ekstremalnych warunkach przez lata, które były potrzebne do budowy piramid. W czym tkwi więc tajemnica czosnku ?
Czosnek nazywany też jest „stinking rose” (śmierdzącą różą)- to przez specyficzny aromat jaki pozostawia w ustach, niemniej doświadczeni kucharze wiedzą, że połączenie czosnku z natką pietruszki i odrobiną cytryny znosi ten nieprzyjemny aromat ;).
Czosnek to przede wszystkim bogactwo witamin i profilaktyka wielu chorób. Jest bardzo bogaty w magnez, witamine B6, witamine C, jest żródłem białka, witaminy B1, selenu, wapnia, potasu i żelaza. Trzy ząbki czosnku to zaledwie 13 kalorii. Proszę pamietać, że zachowuje on swoje właściwości prozdrowotne tylko jak jest krojony lub miażdzony. Jeśli chcemy go podgrzać, proszę go obrać i odłożyć na 10 minut, to pozwolić zachować jego właściowości mimo gotowania.
Czosnek to również profilaktyka wielu nowotworów, jego regularne spożywanie zmniejsza ryzyko nowotworu jelita grubego o 26%, raka piersi o 10%, raka jajnika o 22%, raka prostaty o 19%.
Zawiera on fitosterole, flawonoidy, pektyny, związki bakteriobójcze, związki siarkowe oraz bakteriobójczą allicynę.
W kuchni żydowskiej czosnek jest wszechobecny, co ciekawe w tej grupie etnicznej jest najniższa zapadalność na stwardnienie rozsiane, co przypisywane jest właśnie czosnkowi.
Allicyna to substancja dzięki, której czosnek posiada bardzo silne właściwości bakteriobójcze. Badania wykazały że w niektórych przypadkach czosnek działa śilniej bakteriobójczo niż penicylina i tetracyklina (antybiotyki). Ma również zdolność neutralizowania wolnych rodników co działa przeciemiażdzycowo i kardioprotekcyjnie. Allicyna w organizmie człowieka przekształca się do substacji rozpuszczających śluz w drzewie oskrzelowym. Czosnek eliminuje nie tylko bakterie (głownie gronkowce i paciorkowce) ale również pasożyty i grzyby z naszego organizmu. Czosnek w 100% zabija wirusy wywołujące przeziębienie i objawy grypopodobne.
Czosnek ma działanie wzmacniające odporność. Oddziaływuje na limfocyty T i makrofagi, najważniejsze części układu odpornościowego. Esencja z czosnku stymuluje makrofagi do zwiększonej produkcji substancji uśmieracjącej drobnoustroje i komórki nowotworowe.
Dlatego osobom o słabszej odporności zaleca się dwa ząbki czosnku dziennie jako formę profilaktyki i stymulacji odporności. Czosnek idealnie nadaje sie do wielu sałatek z odrobiną natki pietruszki, cytryny czy octu winnego (eliminują jego zapach) będzie stanowił skuteczną barierę ochronną dla naszego organizmu
Doskonale również wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Czosnek obniża poziom cholesterolu, redukuje szkodliwą frakcję LDL i podnosi stężenie prozdrowotnej frakcji HDL. Przeciwdziała nadciśnieniu tętniczemu .
Regularne jego przyjmowanie może zatrzymać proces zwężania światła tętnic, wręcz przyczyniając się do ich udrożnienia .Obniża krzepliwość krwi i jej gęstość jak również przyspiesza rozpuszczanie skrzepów. Badania amerykańskich naukowców wykazały, że czosnek wpływa na procesy krzepnięcia krwi podobnie jak aspiryna, a jest pozbawiony jej efektów ubocznych. Znacząco obniża tendencję do zmian zakrzepowo – zatorowych u ludzi.
Czosnek bardzo korzystnie wpływa również na pracę wątroby, przyspieszając regenerację jej komórek ze względu na swoje działanie detoksykacyjne.
Jest on również zalecany w cukrzycy, ze względu na częstość nawracających zakażeń grzybiczych, z którymi doskonale sobie radzi. Zapobiega próchnicy zębów. Jest też skutecznym lekiem na rwę kulszową.
Czosnek stosowany jest również zewnętrznie na stany zapalne skóry.
Zastosowanie lecznicze czosnku : stymuluje układ odpornościowy ( zawiera selen ) działa profilaktycznie i pomaga w: zapaleniu oskrzeli i płuc, przeziębieniu, grypie, kaszlu, bólu gardła, katarze, zapaleniu zatok obocznych nosa. Przyczynia się do: obniżenia cholesterolu, obniżenia ciśnienia krwi, zapobiega krzepnięciu krwi, zmniejsza lepkość krwi, działa przeciwnowotworowo, poprawia funkcję wątroby,leczy stany zapalne skóry, chroni komórki przed gromadzeniem toksyn.
Należy pamiętać, że czosnek jest ciężkostrawny, drażni błony śluzowe przewodu pokarmowego. Przeciwwskazany jest dla osób chorych na nerki. Nie powinny go również przyjmować kobiety karmiące.
Czosnek to najwszechstornniejsza roślina lecznicza i nie bez powodu uważany jest za wyjątkowy dar natury. Jest bezpieczny i skuteczny. Pozytywnie wpływa na czynniki ryzyka chorób wieńcowych serca, normalizuje poziom lipidów we krwi. Ma zastosowanie przy ogromnej liczbie schorzeń.
Profilaktyka z zastosowaniem czosnku jest bajecznie prosta, wystarczą 3 ząbki dziennie, a uniknąć możemy nadciśnienia, przeziębień, możemy znacząco zmniejszyć ryzyko chorób nowotworowych i chorób cywilizacyjnych.
Najnowsze komentarze